Inrikes

Muslimer kritiserar lag mot barnäktenskap

I Sverige är det ovanligt att omyndiga ingår äktenskap. För svenska medborgare är det förbjudet, men för ungdomar med medborgarskap i ett land med lägre äktenskapsålder finns det inget hinder att vigas inför en myndighet i Sverige. Det vill det nya lagförslaget som ligger ute på remiss ändra på. Syftet är att hindra föräldrar från […]

I Sverige är det ovanligt att omyndiga ingår äktenskap. För svenska medborgare är det förbjudet, men för ungdomar med medborgarskap i ett land med lägre äktenskapsålder finns det inget hinder att vigas inför en myndighet i Sverige. Det vill det nya lagförslaget som ligger ute på remiss ändra på. Syftet är att hindra föräldrar från att tvinga sina omyndiga barn till giftermål. Äktenskap där minst en av makarna är minderårig ska inte erkännas i Sverige, oavsett om vigseln skett här eller utomlands.

Torbjörn Malm, som handlägger ärendet, menar att frågan har legat uppe länge. Den har inte satts igång av debatten kring hedersrelaterat våld och lagförslaget riktar sig inte specifikt mot muslimer. Enligt Torbjörn Malm har reaktionerna på förslaget varit positiva, men lagrådet är kritiskt till om den nya lagen verkligen kommer att hindra barnäktenskap. Lagrådet vill också att begreppet tvångsäktenskap ska vidgas till att även gälla situationer då någon gifter sig med en senildement eller om en person har blivit lurad in i giftermål. Torbjörn Malm tror ändå att förslaget kommer att antas eftersom det finns en bred politisk enighet i frågan.

Men alla är inte positiva. Imamen Mahmoud Khalfi på Svenska Muslimers Förbund anser att lagen har tillkommit efter påtryckningar från bland annat iranska och kurdiska kvinnogrupper som ogillar islam av politiska skäl.
– Det är en politisk manöver. Man förstår att den är riktad mot muslimer och kristna från Mellanöstern.
Han menar att lagen egentligen syftar till att försöka begränsa muslimer i andra länder eftersom det är ovanligt att muslimer i Sverige gifter sig innan 18 års ålder. Mahmoud Khalfi hävdar att lagen är diskriminerande.

– För svenska 16-åringar finns det inget hinder att ha sex. Men en muslimsk tjej som vill ha sex och samtidigt följa sin religion ska inte få det för att hon inte får gifta sig. Varför ska inte hon få sin lust tillfredsställd?
Mahmoud Khalfi menar också att konsekvenserna av lagförslaget inte har diskuterats tillräckligt.
– En man flyttar tillfälligt från Sverige och gifter sig med en 17-åring. När han sedan vill återvända till Sverige kommer hans fru inte att få uppehållstillstånd eftersom äktenskapet är ogiltigt.

Shaista Khan, medlem i Unga Muslimer, tror att lagen kan ha både positiva och negativa effekter.
– Lagen kanske hindrar en del att gifta sig innan de blivit myndiga. Men jag tror inte det är vanligt.
Samtidigt tror hon att en lagskärpning kan leda till att unga gifter sig i smyg. Hon ser även en risk i att inte erkänna ett äktenskap där en eller båda makarna är under 18.
– Om de senare vill skilja sig är de inte skyddade av lagen som andra gifta, vilket kan leda till att den ena partnern kanske försummar den andras rättigheter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga